In deze editie van One Question, Five Voices vragen we vijf bikepackers om ons een gedetailleerd beeld te geven van de kooksets die ze vertrouwen om onderweg smakelijke maaltijden te bereiden. Vind hier vijf unieke kijk op een lichtgewicht kampeerkeuken, plus een handvol tips en trucs

Vijf rijders deelden hun toolkits met ons in een eerdere aflevering van One Question Five Voices. Net zo belangrijk als het hebben van het juiste gereedschap om reparaties in het veld uit te voeren, is het hebben van een waterdicht systeem om te koken voor en na een lange dagrit. Uw vermogen om het goed te koken, kan uw reis maken of breken. Vijf bikepackers delen deze keer hun beproefde kookmethodes met ons.

Wat zit er in jouw kooktool voor op kamp?

Sophie De Groot

Alaska

Mijn huidige kookopstelling wordt grotendeels gedreven door het feit dat ik ’s ochtends warme koffie wilde terwijl ik op de Baja Divide was. Hoewel ik probeerde licht in te pakken voor de rit van meer dan 1.700 mijl, was het essentieel om een pot, een kopje en een manier om alles op te warmen mee te nemen. Onze go-to voor het koken op deze route was het ouderwetse kampvuur. Baja is droog en heeft veel kleine stokjes. Om te worden gebruikt in noodsituaties en voor back-updoeleinden, heb ik een pop-can-kachel die ik speciaal voor dergelijke gelegenheden heb gebouwd. Hoewel gedenatureerde alcohol soms moeilijk te vinden is, heb ik het altijd kunnen vinden wanneer ik het nodig had. Ik heb acht ons bij me, wat voor mij genoeg is om vier tot zes maaltijden te koken. In plaats van een potstandaard te dragen, vertrouw ik op balancerende rotsen om mijn pot op te tillen (ook overvloedig in Baja).

Een ding dat een grote verbetering aan mijn kit is geweest, is een potisolator. Het is gemaakt van Reflectix-materiaal en helpt me mijn eten warm te houden als het koud is.

Ik heb altijd een lepel, mes en aansteker in mijn heuptasje, omdat deze items de hele dag door nuttig zijn. Mijn kookopstelling is gemakkelijk in te pakken. De potten passen in elkaar en het fornuis rolt in mijn zakdoek. Hierdoor kan ik mijn potisolatie binnen gebruiken.

Sophies Kookpakket:

-Sneeuwpiek Ti-Mini Solo 2.0 -Potisolator

-227 gm. gedenatureerde alcohol

Pop kan worden gebruikt om te verwarmen.

-Snow Peak Hot Lips

-Snow Peak Ti Spork

-Zakmes

gewikkeld in

gorillatape -Zakdoek

Cass Gilbert

Santa Fe, NM

Sinds tien jaar is mijn belangrijkste kookgerei grotendeels hetzelfde gebleven. Eenvoudig, stil en betrouwbaar, het draait om mijn trouwe Trangia-fornuis en een Clikstand-ondersteuning, hoewel ik onlangs met de door twijgen aangedreven Solo Stove heb geploeterd. Ik gebruik bio-ethanol wanneer ik kan, vervoerd in een Nalgene-fles van 250 ml (let op Riv/Enve-sticker), of een gerecyclede colafles van 500 ml, waarmee ik meestal meerdere dagen onderweg ben, afhankelijk van de hoogte, het weer en het gebruik. Mijn Trangia is gekoppeld aan een 1.2L Evernew Ti Pot, die een brede bodem heeft waarmee ik groenten kan bakken en goed kan koken. Het is op hetzelfde moment als de steun gekocht en heeft de meest verbazingwekkende patina. De deksel zit vast met een oud stukje uit de binnenband. Onlangs droeg ik op de Baja Divide ook een titanium grill (niet afgebeeld) gelast door mijn vriend Dave Salinas, perfect voor het roosteren van tortilla’s boven het vuur! Als je geen Dave in je leven hebt, maakt Ruta Locura ze ook.

De rest van mijn kookgerei bevat een afsluitbare kom; Ik ben dol op Sea to Summits X-Seal and Go, een verjaardagscadeau van mijn zoon Sage, dat ik gebruik om van te eten en te drinken. Het doet ook dienst als snijplank, kan netjes plat in mijn frametas worden verpakt en is erg handig om restaurantresten mee te nemen naast mijn Stasher-siliconentas. Ik vind het leuk om een voorraad elastiekjes te bewaren en een paar ritssluitingszakken te hebben die ik kan gebruiken om bulk-aankoop-trailmix of premade gedehydrateerd voedsel op te slaan. Een kleine Nalgene-container met zeezout is een must tijdens het rijden in het zuidwesten van de VS en Mexico. Het is de perfecte begeleider van een rijpe avocado. Als ik een droge camping verwacht, neem ik een paar liter extra water mee in een lichtgewicht Hydrapak Seeker; Ik heb een paar gaten met succes gerepareerd met Seamgrip.

Ik heb een Sea to Summit-koffiezeef die ik momenteel leen; het balanceert over mijn kom met twee tentharingen of twijgen. Anders ben ik een fan van de GSI Outdoor Ultralight Java Drip. Cowboystijl, als je dat niet erg vindt! Ik ben zo dol op de print dat ik een Monumental Loop Food Chains en een Bitch-bandana heb gekocht om te dragen voor picknickspreads. Mijn Opinel-mes is niet het enige waar ik van hou, maar ik heb ook een houten lepel die ik met trots heb uitgesneden. Het heeft zelfs mijn favoriete oude titanium Snowpeak-spork overgenomen!

Cass Kookset:

-Trangia spirit torch

Ondersteuning voor -Clikstand S-2

-Evernew Ti Pot

1,2L -250ml brandstoffles

-Nalgene Straight Side Jar (2fl oz)

-Sea To Summit X-Seal & Go opvouwbare container

-Stasher siliconen zakje (sandwich size)

– Een paar zakken met ritssluiting en elastiekjes

-Hydrapak Seeker 3L

-Monumental Loop Food Chains en een Bitch Bandana

-Sea to Summit X-Brew koffiedruppelaar of GSI Outdoor Ultralight Java Drip

-Opinel mes nr. 10

– Zelfgemaakte houten lepel

– Daves Ti Grill als er tortilla’s op het menu staan

Josh Meissner

Berlijn, Duitsland

Dit is mijn kookpakket voor de nacht. Het is niet luxueus, want ik hoef alleen ’s ochtends water te koken voor pap en koffie. Voordat ik weg ga, berg ik een diner op in de herbruikbare container, vaak zoiets als falafel en geroosterde groenten. Daarna wordt de container opnieuw gebruikt om mijn vooraf bereide papmix een nacht te laten weken. ’s Morgens maak ik het af door kokend water toe te voegen en af te werken met granola, seizoensfruit en ahornsiroop. De GSI Ultralight-druppelaar is mijn favoriete koffiezettool voor bikepacking. Hij is opvouwbaar tot een klein pakketje en weegt slechts 14 gram. Het is ontworpen om zonder papieren filter te worden gebruikt, maar ik vind dat de extractie op deze manier te onvoorspelbaar is, dus ik neem een V60-filter en een ritssluitingszak mee om het gebruikte filter en koffiemalen in te pakken.

De afmetingen van de BRS-3000 kachel zijn klein, kwetsbaar en goedkoop. De mijne is volkomen betrouwbaar geweest, maar ik zou het niet vertrouwen voor een langere reis, behalve als back-up. Uw kilometerstand kan variëren, afhankelijk van het exemplaar. Je hebt een gewone lepel nodig (rugzakmessen hebben vaak een meer functioneel ontwerp dan functie), een Bic-aansteker en een zakmes. Ik heb geen speciale tas voor al deze stukjes, het wordt gewoon allemaal in mijn mand of frametas gegooid.

Joshs kookset:

-BRS-3000 brander

-100g gaspatroon

-Mini Bic aansteker

Kokend water in een stalen mok van 550ml

-250ml titanium mok voor koffie

-GSI Ultralight druppelaar

-Herbruikbare container (deksel fungeert als snijplank)

-Ziplock zak voor het dragen van de kleine stukjes

– Lepel uit

besteklade -Backup banaan

Eileen Schwab

Wellington, Nieuw-Zeeland

Tijdens de eerste drie maanden van onze reis door de Andes zijn mijn partner Andy en ik bijna 20 kilo afgevallen tussen ons tweeën. Zijn lachwekkend duidelijk achteraf, maar we aten gewoon niet genoeg voedsel. Dit, samen met de onvermijdelijke diarree en braken, leidde tot de behoefte aan meer voedsel. De pot van 1,3 liter, die het afgelopen decennium honderden maaltijden voor ons had gekookt terwijl we aan het wandelen en reizen waren, was onze metgezel. Ons gebrek aan begrip over de belachelijke enorme eetlust van de fietsers was schattig.

Onze meerjarige reis zag ons veranderen van de Trangia-alcoholbrander en kleine pan naar een Caldera Cone-kachel. De overstap naar koken op benzine was een aarzelende, maar onze hand werd vooral gedwongen door de moeilijke toegang tot alcohol in Centraal-Azië. We hadden er vrede mee toen we ontdekten dat we met de nieuwe antiaanbakpan (pro tip: kaas aan de binnen- en buitenkant) een machtig fijne kaastosti konden maken.

Er zijn geen mokken bungelend bij het maken van deze kookopstelling. Het is bijna alsof iemand obsessief heeft geprobeerd alles in één netjes pakket samen te voegen. De titanium pot van 2L past in de koekenpan. Al het andere, behalve de brander en de brandstoffles, is netjes in de pot opgeborgen: een kleine ronde snijplank, stapelbare kopjes en een opvouwbaar koffiefilter, keukengerei en andere prullaria. Het is bekend dat we grote hoeveelheden smaakmakers, kruiden en specerijen meenemen, ook al proberen we ze allemaal licht te houden. Favorieten waren onder meer Aji Merken (een lokale gerookte chili) in Chili, Chimmichuri in Argentinië en mysterieuze masala-mixen in India. Een dag paardrijden kan worden verpest door smakeloos kampeten. Zelfs in magere tijden kan een pot instant aardappelpureevlokken nog steeds acceptabel lekker zijn als ze eenmaal op de juiste manier gekruid en gekruid zijn!

Eileens Kookpakket:

-Snowpeak 2L titanium pan met deksel

Anti-aanbak koekenpan -Montbell Alpine 16

-Kleine houten spatel

-Kleine snijplank

-2 plastic bekers

-2 lepels

-GSI javadrip koffiefilter

-Klein buisje met afwasmiddel

-Aansteker

Kleine lap voor het hanteren van warme items

– MSR Whisperlite 591ml brandstoffles

-Gewijzigd MSR-windscherm (bijgesneden, clips toegevoegd)

-Whisperlite-servicekit -Leatherman

Skeletool (ook onderdeel van de
fietsreparatieset) -Nettas
en klittenbandriem

Matty Waudby

York, VK

Mijn persoonlijke kookset is vrij basic. Dit is te wijten aan een aantal factoren, waarvan de grootste is dat ik behoorlijk vergeetachtig ben! Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alles opnieuw wordt ingepakt. In de afgelopen jaren heb ik mijn uitrusting afgeslankt om te proberen hier en daar gewicht te besparen en het eenvoudiger te maken. Ik ben overgestapt van een multifuel-fornuis (waar ik niet mee overweg kon), naar een elektrische jerrycan-fornuis, naar een bierblikje-fornuis, en heb uiteindelijk gekozen voor het Speedster-alcoholfornuis. Het is geweldig! Super eenvoudig te gebruiken, klein in te pakken en superveilig. Het aangepaste windscherm past perfect bij mijn titanium Alpkit-mok en biedt precies genoeg warmte voor alles wat ik wil eten. De mok is niet de grootste, maar als ik extra ruimte nodig heb voor warm water, breng ik hem gewoon naar de Klean Kanteen. Ik ben niet iemand die een gastronomische maaltijd bereidt en ben meestal best blij met een of andere vorm van willekeurige hete pot/curry/pasta/vegetarische/pindakaas-brouwsel. Hierdoor kan ik ’s avonds foto’s maken en is het voor mij gemakkelijker om te fotograferen.

Andere items in mijn kookset zijn een vogelbekdier-zwaartekrachtfilter waar ik dol op ben, omdat ik het gewoon kan vullen, het van mijn tent kan bengelen en mijn maaltijd kan bereiden terwijl het water zich een weg baant door het systeem. Ik laat het normaal gesproken achter als je op een kortere reis gaat waar de beschikbaarheid van water geen probleem is. Voor het hakken gebruikt een Leatherman een scherp mes. (Ik had een prachtig houten Zwitsers zakmes dat Clare, mijn vriendin, voor me had gekocht. Maar het was verloren in Nieuw-Zeeland). Om de kit af te ronden, heb ik een eenzame vork en een nalgene van 500 ml om de brandstof voor de kachel vast te houden.

Mattys kookset:

-Speedster alcohol 30ml brander
-Speedster gecombineerde voorruit/potstop
Vloerschild gemaakt van aluminiumfolie
-Aansteker
-Leatherman
-Alpkit Myti mok 650ml
-Klean Kanteen Wide 1,134gm
-Platypus Gravity filter
-Alpkit vork
-Nalgene 500ml fles voor brandstof